ALIÇ
Latince ismi Crateagus Monogyna Jacg. (Rosaceae)
Gülgiller ailesinden olan Alıç Ağacı Kuzey Yarım kürede ılıman kuşakta yer alan tüm bölgelerde doğal olarak bulunan yaygın bir bitki türüdür. Alıçlar kışın yapraklarını döken küçük ağaçlar ya da çalı formundaki bitkilerdir. Alıç yaprakları 3-5 loblu, küçük, yeşil renklidir. Bu lobları nedeniyle diğer gülgiller üyelerinden kolayca ayırt edilebilir. Alıç çiçekleri beyaz renkli ve 5 parçalıdır. Her çiçekte 15-20 adet erkek organ bulunur. Dal uçlarında gruplar halinde bulunurlar. Alıç meyveleri genellikle küre şeklinde olup renkleri sarı-turuncu ve kırmızıdır.
Alıç ağaçlarının tıbbi olarak yaprakları, çiçekleri ve meyveleri kullanılır. Alıç meyveleri taze tüketildiği gibi reçel ya da marmelat yapılarak da kullanılır. Yaprak ve çiçekleri ise infüzyon şeklinde hazırlanarak bitki çayı şeklinde kullanılır. Alıç bitkisinin içinde başta flavonoitler olmak üzere, glikozitler, fenolik asitler ve crataegolik asit bulunur.
ALIÇIN FAYDALARI
Alıç bitkisi tıbbi olarak özellikle kalp hastalarında etkilidir. Bu bitki kalbin kan dolaşımı döngüsünü düzenler. Bunun dışında astım spazmlarını çözmede, safra kesesi rahatsızlıklarında, Yüksek tansiyonu düşürür, İdrar söktürücüdür, Sinir bozukluklarını, sinirsel kalp çarpıntılarını geçirir. Sinirleri yatıştırır ve uykusuzluk tedavisinde kullanılır. Alıç bitkisinin bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur.
Alıç çok faydalı bir bitkidir.
alıç faydalı bir şifalı bitkidir. mutlaka tüketilmesi gerekir.