Ciğer Otu : Latince adı Pulmonaria officinalis olan bu bitki ülkemizde kolayca temin edilebilen bir çok hastalığa şifa olan bir bitki türüdür. Bilinen diğer ismi Akciğer Otudur. Ciğer ve ak ciğer hastalıklarına oldukça iyi gelen Ciğer Otu, eski tıbbi tedavilerinde kullanılmaktadır. Nisan-Mayıs ayları arasında çiçek açan, 10-50 cm boyunda, çiçekli bir bitkidir mor kırmızıdır çok tüylüdür.
Ciğer Otu Faydaları
Göğsü yumuşatır. Kan Yapar. Öksürüğü azaltıcı etkileri ile akciğer hastalıklarında faydalıdır. Göz hastalıklarına iyi gelmektedir. Mide, bağırsak ve idrar yolu hastalıklarında da faydalıdır. Balgam Söktürür. Mikrop öldürücüdür. İshale iyi gelir. Cilt iltihaplarını giderir. Yaraların iyileşmesine yardımcı olur. İdrar söktürücüdür.
Lekeli Ciğer Otu Nasıl Kullanılır : Yaprakları ve çiçekli dalları kurutulduktan sonra suda kaynatılmak suretiyle kullanılır. Bu su çay olarak içilebileceği gibi haricen basur ve meme çatlakları ile hafif yanıklarda kullanılabilir. Öksürük İçin : Yirmi şer gram sinirli ot, keklik otu ve ciğer otu, 10 ar gram meyan kökü, hatmi kökü adaçayı yaprağı ve rezene tohumu, demliğe konur. Üzerine 300-500 ml kaynar su ilave edilir. 5-10 dakika demlenmeye bırakılır. Süzüldükten sonra içilir.