Dağ Çayı : Latince ismi Sideritis gulendamiae olan bu bitki, Türkiye’de doğal olarak yetişir. Batı Karadeniz, İç Anadolu ve Akdeniz’de Toros Dağlarında görünür. Boyu 1 Mt kadar uzar, açık yeşil yaprakları vardır. Bazı yörelerde yayla çayı olarak ta tanımlanır, lakin bildiğimiz yayla çayı değildir. Ülkemizde 10 – 12 çeşidi bulunur. Görünüş açısından ada çayı bitkisine çok benzer lakin Dağ çayının yaprakları serttir.
Dağ Çayının Faydaları
Mide ve bağırsak ağrılarını dindirir, Mide ve bağırsak gazlarını çıkarır, Nefes darlığı, bronşit ve astıma iyi gelmektedir. Sinirlere iyi gelir, hazmı kolaylaştırır. grip ve soğuk algınlığına, Balgam söktürücüdür, kalp ve damar açmaya, kanı sulandırmaya, romatizmaya, siyatik ve mafsal ağrılarında oldukça etkilidir. Uykusuzluğa iyi gelmektedir. Vücuttaki iltihapları öldürür. Vücuda kuvvet vererek dinç olmanızı sağlar. Bayanlarda adet kanamalarını düzene sokar. Vücudun ter kokusunu alır. Saç tellerini kuvvetlendirir.
Dağ Çayı Nasıl Demlenir :
Yaprakları kaynatılır veya demlenerek çay gibi içilir. Yağı bir fincan suya 10 damla damlatılır mide gazı ağrılarına ve kalp damarlarını açamaya kullanılır. Harici olarak ağrı ve sancılara, saçlara sürülür. Yapraklarının suyu ile vücut ve saçlar yıkanır.