Dağ Lalesi

Doğal olarak yetişen bir çiçek türü olan dağ lalesi düğün çiçeği giller ailesinde Anemone cinsinde yer alan bir bitkidir. Çiçeğin Latince ismi Anemone coronaria L. 30 cm’ye kadar uzayabilen dağ lalesi ülkemizde başta Trabzon olmak üzere, Rize, Giresun, Artvin, Samsun, Bursa, Antalya, Hatay, İzmir, İstanbul ve Mersin’de doğal olarak yetişir. Ilıman bir bitki örtüsü seven dağ lalesi Nisan ve Mayıs aylarında çiçek açar. Eflatun, Beyaz, Kırmızı, Mavi, Mor ve Pembe renkli çiçekler açar. 30-45 gün arası çiçeklerini sergiler.

Dağ Lalesinin Faydalarıİdrar söktürücü, balgam çıkartıcı karaciğer fonksiyonunu tahrik eder. Safra kesesinde taş, safra yollarında tıkanma, bronşit, nefes borusu, yutak iltihabı hastalıklarında kullanılması tavsiye olunur.Halk tebabetince romatizma, sıtma, nikris, korku, belsoğukluğu, dalak iltihabı gibi yerlerde kullanılır. Haricen deri hastalıklarında banyo halinde kullanılır.

Kullanılışı: Bitkiden 1 kahve kaşığı 0,5 lt kaynar su ile haşlanır, 1 saat bekletilir. Yemeklerden evvel günde 3 defa birer kahve fincanı alınır. Daha büyük dozlarda bitki zehirlidir. Dağ lalesi yerine halk tebabetimizde aynı soya yakın diğer bitkilerde kullanılır. Anemone pulsalilla L. (Pulsatilla hallen (All.) Wild çıban, kan tükürme, basurlar, sıtmaya karşı, boğmaca, bronşitler, nevralji, cinsiyet organları, hastalıkları vs; haricen (1/10 nisbetinde kjeskin rakı) tentüriyle romatizma nikris illetini oğuşturmada kullanılır. Pulsattilla protensiz (L.) Mill. Vena kan damarları iltihabı, el ve ayak sağuması emzikli annelerde süt artışı, mide ağrıları, sinir hastalıkları, beyaz akıntı vs. haricen ve dahilen içmek için orta kulak iltihabı, cerahatlı kulak çibanı hastalıklarında kullanılır.

Dikkat : Dağ Lalesi çiçeği Zehirlidir.

Tekrar deneyin

Darufülfül

DARUFÜLFÜL  : Latince ismi piper longum olan  Darufülfül değişik bir bitki türüdür, Ülkemizde bilinen diğer isimleri Darıfülfül …

Bir Yorum

  1. Dağ çayı çok iyi bir bitki çayı kesinlikle tüketin

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir