İsmi yabancı gelse bile Türkiye’de sıkça gördüğümüz bir bitki olan Hindiba doğal olarak yetişmektedir. Latince ismi Cichorium endiva olan bu bitki Anadolu’da aslan dişi ve radika olarak da bilinmektedir. Ülkemizin bir çok bölgesinde yetişir. Boyu 1 metreye kadar ulaşabilen Hindiba uzun yapraklı, mart ve mayıs aylarında mavi, sarı, beyaz ve pembe renkte çiçek açar. Hz. Muhammed S.A.V Efendimizin hadisine giren bir bitkidir. Ülkemizde yetişen başlıca türleri Hindiba, Yabani Hindiba ve Kara Hindiba‘dır. Bu bitkinin çiçekleri, yaprakları ve kökü kullanılmaktadır. Ayrıca salatası da yapılmaktadır.
HindiBA Faydaları
Bilimsel olarak da etkisi karaciğer ve böbreklerin çalışmasında oldukça etkilidir. Mideye iyi gelir, Mide bulantısını keser, Gaz ve şişkinlikleri alır, Bağırsak tembelliğini ortadan kaldırır. Hazmı kolaylaştırır, Kuvvet verir, Pankreas sistemini çalıştırır, Pankreas kanserini önler, Kansızlığı önler, Etkili bir balgam sökücüdür, Kolesterole iyi gelir, Baş ağrısını keser, Egzamaya iyi gelir.
HindiBA Bitki Çayı : 15-30 gram kök, yaprak ve çiçek karışımı 1 litre suya koyup, 5 dakika kaynatılır. Süzülür ve öğle ve akşam yemeklerinden önce bir bardak içilir.
HindiBA bitkisinin bilinen bir yan etkisi yoktur.