Zahter

Görünümü ne kadar da kekiğe benzese de kekikten oldukça etkili bir şifalı bitkidir. Zahter ülkemizde Doğu Akdeniz Bölümü ve Güney Doğu Anadolu Bölgesinde yetişmektedir. Zahter bitkisinin yetiştiriciliği yapılmamaktadır. Doğada yabani olarak kendiliğinden yetişen zahter bir çok hastalığa şifa kaynağı oluyor. Bölgede sevilerek tüketilen Zahter bitkisinin faydaları oldukça çoktur. Bu bitki Mutfakta da yerini almıştır. Yemeklerde ve kahvaltıda sevilerek tüketilmektedir. Ayrıca kurutulan yaprakları ile bitki çayı elde edilmektedir.

Zahter Bitkisinin Faydaları

Zahter doğada yetişen tabii ilaçların en faydalı olanlarından birisi. Bileşiminde; eterli uçucu yağ thymol (%50 civarında), carvacrol, borneol, cymol, pimen, tanen ve flavonlar içerir. Zahterin çiçekli sapı idrar söktürücüdür. Vücuttaki yağları eritir. Bu özelliğinden dolayı vücuttaki suyu atar. Hem kilo vermeye, hem de vücuttaki kan sirkülasyonunu hızlandırdığından dolayı kalbe faydalıdır. Spazm gidericidir. Böbrek taşlarının düşürülmesine yardım eder. Adet düzensizliği ve damar sertliğine iyi gelir. Kan şekerini düşürür. Salgı bezlerini uyarıp düzenli çalışmasını sağlar. Her türlü karın ağrısını ve gazı gidericidir. Iştah açıcı, hazmı kolaylaştırıcı, mide bulantısını teskin edici olarak kullanılır. Bağırsak parazitlerine karşı etkilidir. Baş ağrılarına iyi gelir. Geçici olarak tansiyonu düşürür. Hafızayı kuvvetlendirir. Soğuk algınlığında kullanılır. Balgam söktürücüdür. Öksürük ve astım krizini yatıştırır. Bronşit ve uykusuzluğa iyi gelir. Kötürümlükte, sinir hastalıklarında, romatizma ve burkulmalarda kullanılır. Öksürüğe karşı, bal ile macun yapılıp yenir. Diş ağrısını giderir. Yara yanık ve apseleri iyileştirir. Ezik, burkulma, şişlik, morartı ve gut hastalığı, felç tedavisinde, romatizmada kullanılır. Egzama ve uyuzda kaynatılarak banyoda sürülür. Saç dökülmesine karşı faydalıdır; saçın fazla yağını alır.
Zeytinyağı ile Zahter Tüketildiğinde: Vücuda Zindelik ve Sindirim sistemini güçlendirir.

Tekrar deneyin

Zembil Otu

Zembil Otu, bilimsel adıyla Spathiphyllum, genellikle yapraklarındaki beyaz çiçekleriyle tanınan bir bitki türüdür. Hava kökleri …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir